Wat is een NIE-nummer en waarvoor heb ik het in Spanje nodig?

zondag 29 mei 2022

Bij een favoriete vakantiebestemming of tweede thuis denken we met ons allen liever aan de zon en de ontspannen sfeer dan aan de plaatselijke administratieve verplichtingen en bureaucratie. Toch is het belangrijk om dat tweede luik meteen goed aan te pakken zodat je maximaal kan genieten van de eerste helft van de zin.

In Spanje komt eerder vroeg dan laat het NIE-nummer ter sprake. En hoewel het klinkt als iets wat je nie(t) wil, toch is het een broodnodig instrument om in Spanje een aantal (zakelijke) handelingen te stellen. De belangrijkste in deze context? Het kopen van een huis of appartement.

Wat is het Spaanse NIE-nummer?

NIE staat voor Numéro de Identidad de Extranjero. Het is een unieke combinatie van cijfers en letters waarmee je als buitenlander in Spanje bewijst dat jij … jij bent. En voor je kan denken dat je Belgische identiteitskaart diezelfde functie heeft: klopt. In België, met je rijksregisternummer. Ook in Spanje weten ze: wat je zelf doet, doe je meestal beter.

Het NIE-nummer is dus een soort Spaanse, fiscale variant op het rijksregisternummer en het geeft je toegang tot de Spaanse bureaucratische molen.

Waarom heb je in Spanje een NIE-nummer nodig?

De korte versie? Omdat de Spaanse overheid het verplicht voor een waslijst aan praktische handelingen en commerciële transacties. Punt.

Elke buitenlander die meer dan 182 dagen per jaar in Spanje verblijft, er een huis koopt, een bankrekening opent, een aankoop van meer dan 3000 euro doet, een lening aanvraagt, gas, elektriciteit, gsm of internet wil aansluiten, belastingen betaalt, sociale zekerheid wil genieten of studeert krijgt van bij de eerste kennismaking de vraag wat zijn of haar NIE-nummer is. ¿Qué es el NIE? en dat laatste klinkt in het Spaans als enne-ie-è.

Je persoonlijk NIE-nummer bewijst dat je officieel en legaal in Spanje verblijft en dat je er meer mag doen dan de toerist uithangen tijdens de zomermaanden.

Heb ik een NIE-nummer nodig om vastgoed te kopen in Spanje?

Absoluut! Meer zelfs, je hebt het NIE-nummer nodig vóór je bij de lokale notaris binnenstapt om de aankoopakte te ondertekenen. Procedures zijn procedures, ook in Spanje.

Hoe vraag ik mijn Spaans NIE-nummer aan?

Ook de Spaanse bureaucratie bewandelt vele wegen. Wie dacht dat België inruilen voor zuiderse zon meteen komaf zou maken met alle administratieve rompslomp moeten we teleurstellen. Even doorbijten dus, en jezelf troosten met de gedachte dat je nadien van 300 dagen zon kan genieten.

Een NIE-nummer aanvragen via de politie

De makkelijkste en meest praktische oplossing is in Spanje een politiekantoor met een ‘afdeling vreemdelingen’ – Oficina de extranjeros – binnenstappen en daar een afspraak maken. Eenmaal die vastligt, druk je een ‘tasa modelo 790 código 012’ af op A4-formaat, vult dat in, stapt de dichtstbijzijnde bank binnen en betaalt daar net geen 10 euro in ruil voor een betalingsbewijs. 

Met dat betalingsbewijs en een ‘formulario EX15’   Tasa790_012– in tweevoud ingevuld – trek je naar de afspraak op het politiekantoor. Zorg ook voor pasfoto’s, je identiteitskaart en een kopie daarvan. Je zal aan de beambte de reden van de NIE-aanvraag moeten geven (Compro una casa aqui!) en na het overhandigen van alle documenten stap je even later als kersvers eigenaar van een NIE-nummer terug de Spaanse straat op.

Een NIE-nummer aanvragen via het Spaans consulaat in Brussel en andere opties

Via het Spaans consulaat in Brussel kan je de hele procedure vanuit België doorlopen. In dat geval heb je drie ingevulde EX15-formulieren nodig en betaal je als niet-residentiele aanvrager een goede 7 euro extra, bovenop de 10 euro die je voor je NIE-nummer afgeeft. Vanuit Brussel gaat je aanvraag naar het commissariaat-generaal in Madrid, dat je enkele weken later een mailtje stuurt met daarin je NIE-nummer.

Als extra optie kan je – zowel in Spanje als in België – via volmacht werken en een advocaat of notaris inschakelen. In dat geval handelen die graag meteen ook de complete transactie af, al hangt daar natuurlijk een (soms stevig) prijskaartje aan vast.

Gegevens het van het Spaans Consulaat-Generaal in Brussel:

  • adres: Hertogstraat 85-87, 1000 Brussel (bij het Warandepark)
  • telefoonnummer: 02 509 87 70
  • kantooruren: maandag tot donderdag, 9 tot 17 uur, vrijdag 9 tot 14u30

 

Tips bij het aanvragen van een NIE-nummer in Spanje

  • Start de procedure om je NIE-nummer aan te vragen op tijd. Zodra de plannen om vastgoed te kopen in Spanje concreet worden. Consulaten zijn vaak aangename landingsbanen voor ambtenarenloopbanen en ook bij de lokale politie geven ze soms graag de indruk dat de agenda maanden vooruit volgeboekt is.
  • Je hebt je NIE-nummer nodig voor het ondertekenen van de akte maar ook daarna, om een internetaansluiting te regelen, nutsvoorzieningen te organiseren en tal van anderen secundaire zaken te regelen die van je Spaanse huis een echte thuis maken.
  • Heb geduld als de bureaucraten moeilijk doen, denk ‘mañana komt ook langs hier’ en droom van de Spaanse zon die op je wacht. Of: vraag tekst en uitleg aan Mi Costa, waar ze je graag met raad en daad bijstaan.

Lees ook:

Waarom investeren in Spaans vastgoed nu een goed idee is

Je ontbijt ’s ochtends in België en geniet na de middag in Spanje van de siësta als je het vliegtuig neemt. En in tegenstelling tot Griekeland of…

Lees meer

Wandelen aan de Costa Blanca

Spanje is een wandel- en fietsparadijs. De bekendste Spaanse wandelroute is wellicht de Camino naar Santiago de Compostela maar daarnaast lijkt zowat…

Lees meer

Vind uw droompand!

Vertel ons wie u bent en wij stellen binnen de 48 uur drie panden aan u voor. Vastgoed dat past. 

Rustig Levensgenieter Sportief
Zee-Zeezicht Binnenland Bergen
Vakantie Opbrengst Residentie
Klimaat Cultuur Prijs
Najaar Voorjaar Zomer