Spanje is goed voor je gezondheid

dinsdag 11 juli 2023

Nee, echt. Spanje werd in 2019 nog uitgeroepen tot het gezondste land ter wereld en hoewel dergelijke rangschikkingen voor interpretatie vatbaar zijn, mag je ervan uitgaan dat een verblijf in Spanje uitsluitend positieve gevolgen heeft voor lichaam en geest.

In 2019 zette het Amerikaanse persbureau Bloomberg Spanje ‘plots’ op 1 en toen leek dat een beetje uit de zeer gezonde Iberische lucht te vallen. Wij weten natuurlijk beter. Het onderzoek vergeleek onderzoeksresultaten van de Wereldgezondheidsorganisatie, de Verenigde Naties en de Wereldbank en nam zaken als tabaksgebruik, obesitas, water, sanitaire en mentale gezondheid en levensverwachting mee in rekening. Overigens: België kreeg in diezelfde lijst plaats 28. 

Zo’n rangschikking is altijd een complexe optelsom van factoren. Al is het natuurlijk wél een feit dat Spanje bovenaan de lijst van lange levensverwachtingen kampeert. Het staat daar in de buurt van Japan, Singapore en Zwitserland, waarmee het soms haasje over springt. De verwachting is dat Spanjaarden in 2040 gemiddeld aan 85,8 jaar zullen komen en dan zijn ze stilaan toch definitief op weg naar de eerste plek. De Britse website ‘Money’ bevestigde in 2021 de eerdere Bloomberg-rangschikking door zich op zes andere factoren (levensverwachting, kosten om gezond te zijn, luchtverontreiniging, obesitascijfers, veiligheid en zonuren) te richten en opnieuw bij Spanje als topland uit te komen. Portugal en Zwitserland maakten toen het podium vol.

Eén keer kan toeval zijn, twee keer is de start van een patroon. Spanje ís goed voor je gezondheid en dat heeft een aantal redenen.

Het Spaanse eten is gezond

De doorgaans magere, lichtere, mediterrane Spaanse keuken legt de nadruk op gezonde vetten en eiwitten. De aanwezigheid van olijfolie speelt een grote rol in het beperkte risico op hart- en vaatziekten en de vele verse visgerechten dragen bij aan een gezond eetpatroon. Dat wordt nog in de hand gewerkt door de gewoonte om ’s middags de belangrijkste maaltijd te genieten.

Spanje zelf is gezond

De kans dat je tussen Antwerpen, Hasselt, Brussel en Gent een hap propere lucht binnenkrijgt, is eerder klein. Dan is het ruimere en anders georganiseerde Spanje een betere optie. Stranden, bergen, valleien, natuurgebieden en oerbossen garanderen er frisse, gezonde, ongerepte lucht die je na een verkwikkende dag een nog betere nachtrust bezorgt.

Het leven is er eenvoudig

De simpele dingen des levens staan in Spanje hoog aangeschreven. Samen genieten van de lunch, een korte siësta wanneer de temperaturen de pan uit swingen, een kop koffie en flaneren op de dijk of in de stad, het zijn kleine, leuke, aangename momenten die de dag helder en praktisch houden. Dat wij – ‘noorderlingen’ – daar een instant-vakantiegevoel door krijgen, helpt ook.

Je beweegt meer in Spanje

Spanjaarden wandelen en sporten ’s ochtend vaak en graag. Goed weer, betere temperaturen op dat moment en vooral veel faciliteiten werken dit in de hand. Het zorgt voor een compleet andere start van de dag, met alle positieve gevolgen van dien. Groene parken en zwemmogelijkheden voldoende voor een gezonde geest in een gezond lichaam dus.

De zon verjaagt de blues

Met 300 en meer zondagen (‘zonnige dagen’) en een veelvoud aan zonuren krijgt die winter-, voorjaars- of najaarsdip geen schijn van kans. De zon is een bron van vitamine D en van optimisme, de mentale opkikker is een logisch gevolg. Het aangename Spaanse klimaat stelt daarnaast een pak ouderdomskwaaltjes uit, verhindert winterse griep en is goed tegen astma.

De gezondheidszorg staat op punt

In Spanje bestaat er een onderscheid tussen gezondheidszorg die de overheid aanbiedt en de privémarkt, al blijft de zorg zelf in beide gevallen op niveau. Doorgaans verwijst een huisartsenpost je met een diagnose naar de juiste instelling of specialist en die man of vrouw kent ook binnen de publieke medische zorg (Seguridad Social) zijn of haar vak.

Mi Costa kent de Spaanse costa’s door en door en is gul met tips. Wil je samen met ons de vele voordelen van Spanje ontdekken of bespreken? Laat het ons weten.

Lees ook:

Wat is een NIE-nummer en waarvoor heb ik het in Spanje nodig?

Bij een favoriete vakantiebestemming of tweede thuis denken we met ons allen liever aan de zon en de ontspannen sfeer dan aan de plaatselijke…

Lees meer

De verrassend veelzijdige Costa Blanca in vier thema’s

De Costa Blanca glooit en glijdt net geen 250 kilometer langs de Middellandse Zee, dus dan denk je in de eerste plaats aan zon, zee en strand. Dat…

Lees meer

Vind uw droompand!

Vertel ons wie u bent en wij stellen binnen de 48 uur drie panden aan u voor. Vastgoed dat past. 

Rustig Levensgenieter Sportief
Zee-Zeezicht Binnenland Bergen
Vakantie Opbrengst Residentie
Klimaat Cultuur Prijs
Najaar Voorjaar Zomer