De verrassend veelzijdige Costa Blanca in vier thema’s

dinsdag 15 november 2022

De Costa Blanca glooit en glijdt net geen 250 kilometer langs de Middellandse Zee, dus dan denk je in de eerste plaats aan zon, zee en strand. Dat klopt, maar het is in geen geval de complete menukaart van dit stukje Spanje.

‘Veelzijdig’ is een kenmerk dat perfect van toepassing is op de Costa Blanca. Wie hier 100 dagen verblijft, is van twee zaken zeker: 99 van die dagen geniet je volop zon en geen enkele dag hoeft identiek te zijn aan de vorige. Ons overzicht is dan ook niks meer dan een beperkte greep uit de grabbelton die hier het hele jaar door ter beschikking staat. Wedden dat een dagje strand straks welgekomen is?

Festivals en feesten aan de Costa Blanca

Spanje was onder Felipe II de wereldwijde hoeder van het katholicisme en kende een eeuwenlange herovering (de reconquista) van Christenen op Moren. Mag het verwonderen dat de traditionele katholieke feestdagen hier met stip in de agenda staan? De Heilige Week en Pasen zijn overal een hoogtepunt maar elke lokale patroonheilige kan op zijn of haar specifieke festiviteiten rekenen. Woon zeker ook eens de plaatselijke ‘Fiestas Moros y Cristianos’ bij, of tracht in Valencia getuige te zijn van Las Fallas. Die eindigen op 19 maart met ‘La Crema’, het verbranden van speciaal gemaakte beelden in hout en piepschuim. Een soort carnaval, Sint-Jozefsfeest en bloemencorso in één.

Activeer de spieren aan de Costa Blanca

Een beetje wielertoerist plant dezer dagen een winter- of voorjaarstage aan de Costa Blanca. De kans dat je Remco Evenepoel of een andere topper naast je ziet opduiken, is reëel. De vlakke kustlijn gaat voldoende snel en steil over in bergen, wat de slapende spieren meteen tot activering dwingt. De Costa Blanca is fantastisch wandelterrein en het bulkt er van de thema- en waterparken. En met een getijdenloze zee vlakbij zijn zeilen, duiken, jetskiën, vissen, snorkelen en waterskiën altijd een optie. Je vervelen aan de Costa Blanca kan eigenlijk niet.

Shop till you drop aan de Costa Blanca

Met een blauwe Middellandse Zee en aangename stranden binnen handbereik zou je het bijna vergeten maar de Costa Blanca is heerlijk winkelgebied. Er zijn zowel grote, alles-in-huis-hebbende warenhuizen zoals El Corte Inglés als heel lokale, kleinschalige boetiekjes in smalle straatjes. Namen als Mango, Desigual, Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti en Stradivarius kom je er overal tegen. Accessoires komen van Uterqüe, Loewe of Bimba y Lola. De Spaanse mode is wereldwijd aan een revival toe en dat zie je in elke middelgrote of grote stad.

Waag je aan een echte paella aan de Costa Blanca

Net zomin als de stoverij op de markt van Brugge en de mossels in de Rue des Bouchers authentiek zijn, blijken tal van paellapannen op Spaanse terrassen niet ‘the real deal’ te bevatten. Paella is dan ook geen Spaans maar een Valenciaans gerecht. Waar rijst is, is doorgaans ook paella en net ten zuiden van Valencia ligt het grootste en belangrijkste waterbekken aan deze kant van het Iberisch schiereiland: ideaal voor de rijstteelt. De Valencianen zijn terecht trots op hun Paella Valenciana, en al wie aan de Costa Blanca verblijft, kan meegenieten.

De Costa Blanca is een ruime regio, waar Romeinen, Moren en Spanjaarden hun stempel drukten op de architectuur, de geschiedenis en de tradities. Gevarieerde landschappen nodigen uit om verschillende activiteiten te ondernemen en ontdekkingen liggen in vrijwel elk dorp voor het oprapen.

Mi Costa kent de Costa Blanca en is gul met tips. Laat je dus zeker op sleeptouw nemen, vind de locatie van je dromen en dompel je helemaal onder in de lokale mogelijkheden. Geniet van de Costa Blanca

Lees ook:

Wegwijs op de Spaanse tafel

Spanjaarden houden van lekker eten en ze doen dat graag buitenshuis. Korte cafébezoekjes en lange tafelsessies wisselen elkaar af en ‘even binnen en…

Lees meer

7 stranden van de Costa Blanca die je bezoek verdienen

Quizvraag: wat bestaat in tal van maten, met verschillende decors, eindeloos veel varianten en is altijd adembenemend? Het zijn de stranden en baaien…

Lees meer

Vind uw droompand!

Vertel ons wie u bent en wij stellen binnen de 48 uur drie panden aan u voor. Vastgoed dat past. 

Rustig Levensgenieter Sportief
Zee-Zeezicht Binnenland Bergen
Vakantie Opbrengst Residentie
Klimaat Cultuur Prijs
Najaar Voorjaar Zomer