woensdag 10 mei 2023
Er zijn veel factoren die een keuze (helpen) bepalen. Praktisch, financieel, emotioneel … Voor elke locatie valt iets te zeggen en wie zijn rustige dagen op een bergtop in de Alpen of op een camping in Zweden wil slijten, mag dat net zo goed. Een bedenking, overweging en vergelijking die evenwel vaak en graag gemaakt wordt, is die tussen de ‘eigen’ Belgische kust en – ons vakgebied – de Spaanse versie. Dat is logisch, want tot op zekere hoogte zijn de kust en de costa synoniemen, met zon, zee, strand en vakantie als rode draad. Onderstaande dilemma’s helpen je een keuze maken.
Het is een open deur intrappen: Spanje is België niet. En net dat maakt het interessant. Je bent elders, in een andere sfeer. Verandering van spijs doet eten, weet de sterrenchef, dus blijft een Spaanse tweede stek altijd leuk, interessant en voldoende ‘anders dan thuis’ om vanaf dag 1 maximaal te genieten.
Wat daarbij zeker ook helpt, is het weer. Instappen tijdens een bui, een paar uur E40 en uitstappen in wat nog altijd diezelfde bui is, echt weg van thuis ben je dan toch niet helemaal. Met 300-en-meer gegarandeerde zondagen heeft de Spaanse costa een stevige troef die de Belgische kust niet op tafel kan leggen.
Vervang die paar uur op de E40 door dezelfde tijd in het vliegtuig en je bent in Spanje. De tijd dat reizen naar onze Europese zuiderburen verre expedities waren, ligt lang achter ons. Zelfs met de auto is het geen onoverkomelijke afstand. Comfortabele wagens, goede wegen, dagelijkse vluchten en veel verbindingen, je bent zo thuis.
De Spaanse horecaondernemer is natuurlijk ook niet gek: de toerist betaalt overal de prijs. Een eigen appartement biedt evenwel mogelijkheden om de streek wat beter te ontdekken, te gaan waar locals gaan en dan blijkt een koffie plots half zo duur en de gastvrijheid dubbel zo groot. Het Spaanse leven is goedkoper.
Ook het vastgoedaanbod is in Spanje scherper geprijsd dan in België. Met 67 kilometer quasi volgebouwde kustlijn is de ruimte er schaars, tiert de hoogbouw welig en swingen bedragen de pan uit. In Spanje gebruik je een pan allereerst om paella te maken en bieden 7000 kilometers kust meer opties, en dus lagere prijzen.
Eigenaars die een beetje rendement ambiëren, durven hun kustappartement tussendoor verhuren. In Spanje duurt de zomer van mei tot oktober, van Pasen tot Allerheiligen, en vervolgens start gewoon een winterseizoen waarin net zoveel gegadigden zijn. Aan de Belgische kust zijn je opties en de interesse net een tikkeltje beperkter.
Gelukkig bestaat Het Zwin nog, anders was betonspotten zowat de enige natuurgerelateerde hobby die uit te oefenen viel. De opeenvolging van natuurparken, waterreservaten, kei- en zandstranden, inhammen, baaien, heuvels, bergen, bossen en meren zorgt op het Iberisch Schiereiland voor een pak meer rijkdom.
Het zijn allebei titels van liedjes en de energie die ze respectievelijk uitstralen is veelzeggend: de ritmische, Caraïbische klanken of de snelheid waarmee zelfs uitstelgedrag niet aan de ratrace kan ontsnappen, belichamen de andere levensstijlen die het tempo op Belgisch of Spaans grondgebied bepalen.
Les goûts et les couleurs, smaken verschillen en zo hoort het ook. De Spaans costa heeft evenwel een aantal troeven die je in België simpelweg niet vindt. Je koppelt er herkenbaarheid en veel comfort aan voldoende afwisseling om je meteen in de juiste sfeer te brengen, en je geniet er volop van het leven zoals het hoort te zijn.
Bij Mi Costa weten we wat we verkiezen!
Deel via
Spanjaarden houden van lekker eten en ze doen dat graag buitenshuis. Korte cafébezoekjes en lange tafelsessies wisselen elkaar af en ‘even binnen en…
Lees meerNee, echt. Spanje werd in 2019 nog uitgeroepen tot het gezondste land ter wereld en hoewel dergelijke rangschikkingen voor interpretatie vatbaar…
Lees meer