Kust of costa, het dilemma dat er geen is

woensdag 10 mei 2023

Hard gewerkt, een beetje spaargeld en tijd om te genieten? Het is je gegund, en dan komt een tweede eigen stek vroeg of laat op de radar. Alleen, waar mag dat plekje om van het leven te genieten zich bevinden? Kies je voor een tweede verblijf aan de Belgische kust of trek je richting Spaanse costa?

Er zijn veel factoren die een keuze (helpen) bepalen. Praktisch, financieel, emotioneel … Voor elke locatie valt iets te zeggen en wie zijn rustige dagen op een bergtop in de Alpen of op een camping in Zweden wil slijten, mag dat net zo goed. Een bedenking, overweging en vergelijking die evenwel vaak en graag gemaakt wordt, is die tussen de ‘eigen’ Belgische kust en – ons vakgebied – de Spaanse versie. Dat is logisch, want tot op zekere hoogte zijn de kust en de costa synoniemen, met zon, zee, strand en vakantie als rode draad. Onderstaande dilemma’s helpen je een keuze maken.

Gewoon of anders

Het is een open deur intrappen: Spanje is België niet. En net dat maakt het interessant. Je bent elders, in een andere sfeer. Verandering van spijs doet eten, weet de sterrenchef, dus blijft een Spaanse tweede stek altijd leuk, interessant en voldoende ‘anders dan thuis’ om vanaf dag 1 maximaal te genieten.

Zonnig of volop zon

Wat daarbij zeker ook helpt, is het weer. Instappen tijdens een bui, een paar uur E40 en uitstappen in wat nog altijd diezelfde bui is, echt weg van thuis ben je dan toch niet helemaal. Met 300-en-meer gegarandeerde zondagen heeft de Spaanse costa een stevige troef die de Belgische kust niet op tafel kan leggen.

‘Dichtbij’ of ‘ook dichtbij’

Vervang die paar uur op de E40 door dezelfde tijd in het vliegtuig en je bent in Spanje. De tijd dat reizen naar onze Europese zuiderburen verre expedities waren, ligt lang achter ons. Zelfs met de auto is het geen onoverkomelijke afstand. Comfortabele wagens, goede wegen, dagelijkse vluchten en veel verbindingen, je bent zo thuis.

De prijs aan de kust of el precio en la costa

De Spaanse horecaondernemer is natuurlijk ook niet gek: de toerist betaalt overal de prijs. Een eigen appartement biedt evenwel mogelijkheden om de streek wat beter te ontdekken, te gaan waar locals gaan en dan blijkt een koffie plots half zo duur en de gastvrijheid dubbel zo groot. Het Spaanse leven is goedkoper.

De prijs van de kust of el precio de la costa

Ook het vastgoedaanbod is in Spanje scherper geprijsd dan in België. Met 67 kilometer quasi volgebouwde kustlijn is de ruimte er schaars, tiert de hoogbouw welig en swingen bedragen de pan uit. In Spanje gebruik je een pan allereerst om paella te maken en bieden 7000 kilometers kust meer opties, en dus lagere prijzen.

Twee zomermaanden of zes

Eigenaars die een beetje rendement ambiëren, durven hun kustappartement tussendoor verhuren. In Spanje duurt de zomer van mei tot oktober, van Pasen tot Allerheiligen, en vervolgens start gewoon een winterseizoen waarin net zoveel gegadigden zijn. Aan de Belgische kust zijn je opties en de interesse net een tikkeltje beperkter.

‘Het Zwin’ of ‘teveel om op te noemen’

Gelukkig bestaat Het Zwin nog, anders was betonspotten zowat de enige natuurgerelateerde hobby die uit te oefenen viel. De opeenvolging van natuurparken, waterreservaten, kei- en zandstranden, inhammen, baaien, heuvels, bergen, bossen en meren zorgt op het Iberisch Schiereiland voor een pak meer rijkdom.

Mañana por la mañana of ‘morgen voor de noen’

Het zijn allebei titels van liedjes en de energie die ze respectievelijk uitstralen is veelzeggend: de ritmische, Caraïbische klanken of de snelheid waarmee zelfs uitstelgedrag niet aan de ratrace kan ontsnappen, belichamen de andere levensstijlen die het tempo op Belgisch of Spaans grondgebied bepalen.

Kust of costa?

Les goûts et les couleurs, smaken verschillen en zo hoort het ook. De Spaans costa heeft evenwel een aantal troeven die je in België simpelweg niet vindt. Je koppelt er herkenbaarheid en veel comfort aan voldoende afwisseling om je meteen in de juiste sfeer te brengen, en je geniet er volop van het leven zoals het hoort te zijn.

Bij Mi Costa weten we wat we verkiezen!

Lees ook:

Waarom investeren in Spaans vastgoed nu een goed idee is

Je ontbijt ’s ochtends in België en geniet na de middag in Spanje van de siësta als je het vliegtuig neemt. En in tegenstelling tot Griekeland of…

Lees meer

Spanje is goed voor je gezondheid

Nee, echt. Spanje werd in 2019 nog uitgeroepen tot het gezondste land ter wereld en hoewel dergelijke rangschikkingen voor interpretatie vatbaar…

Lees meer

Vind uw droompand!

Vertel ons wie u bent en wij stellen binnen de 48 uur drie panden aan u voor. Vastgoed dat past. 

Rustig Levensgenieter Sportief
Zee-Zeezicht Binnenland Bergen
Vakantie Opbrengst Residentie
Klimaat Cultuur Prijs
Najaar Voorjaar Zomer