woensdag 05 oktober 2022
Betaal je belasting als (Belgische) eigenaar? Of is het de (Spaanse) woning die onderhevig is aan de plaatselijke regels en wetten? De term ‘dubbelbelastingsverdrag’ brengt het antwoord. België en Spanje sloten zo’n verdrag en spraken daarin af dat het de locatie van de woning is die bepaalt wie belastingen heft. In het geval van Spaans vastgoed ben je dus ook als Belgische eigenaar voor een stuk belastingplichtig in Spanje.
Het goede nieuws – en geen verrassing – is dat geen enkel land meer belast dan België, dus elke uitwijkoptie is per definitie een belastingvermindering. De meerwaardebelasting op een eventuele verkoop bedraagt zowat de helft van wat je als Belg gewoon bent en ook de belasting op eigendom is lager.
Een aantal fiscale termen zijn belangrijk. In de eerste plaats om niet helemaal uit te lucht te vallen tijdens de jacht op die droomwoning maar ook om van bij de start alles in het juiste perspectief te plaatsen. Spanje is en blijft een ander land. Van een Spaanse notaris wordt bijvoorbeeld niet hetzelfde verwacht als van zijn Belgische collega en ook de btw zit net iets anders in elkaar. Het is goed om weten.
In Spanje worden op nieuwbouwwoningen twee soorten belastingen geheven: IVA (Spaanse btw) en AJD. Het btw-tarief (IVA dus) op de aankoop van een nieuw onroerend goed in Spanje bedraagt 10%. De AJD (Impuesto sobre Actos Juridicos Documentados, ofwel de belasting op gedocumenteerde rechtshandelingen) bedraagt aan de Spaanse Costa 1,5%. Tot zover zijn we mee.
Als een bank mede-eigenaar is van je toekomstige droomwoning betaal je ITP (Impuesto de Transmisiones Patrimoniales of overdrachtsbelasting) in plaats van IVA en zodra je meer dan twee garages bij je vastgoed koopt, stijgt de btw naar 21%. Ook in Spanje is fiscaliteit complex, inderdaad.
Behalve op de aankoop van onroerend goed, betaal je belastingen op het bezitten van Spaans vastgoed. De IBI (Impuesto sobre Bienes Inmuebles) is wat bij ons dus ‘onroerendgoedbelasting’ heet. Deze bedraagt minder dan 1000 euro per jaar voor eigendommen met een waarde lager dan 300.000 euro en stijgt in andere gevallen zelden boven 2000 euro.
Een inkomen dat uit het Spaans vastgoed vloeit – door vakantieverhuur – is dan weer onderhevig aan de PIT, wat staat voor progressieve inkomensbelasting. Reken erop dat tot 19% van de huuropbrengsten via deze weg terugvloeien naar de overheid. En wie nu op zoek gaat naar een rekenmachine, willen we heel even een halt toeroepen.
Wie fiscaal het absolute onderste uit de kan wil, kiest wellicht een andere bestemming dan Spanje. Zelfs Jersey biedt op dat vlak meer mogelijkheden maar dan zit je natuurlijk op een natte rots in Het Kanaal. Spaans vastgoed koppelt het interessante aan het zeer aangename. Het leven in Spanje is goed en relatief goedkoop. De zon schijnt en op de achtergrond ruisen de golven. Terwijl je in juni van een glaasje wijn op je eigen terras geniet, kan je denken aan de acht weken vakantieverhuur die tot september in het verschiet liggen.
Zullen die je rijk en beroemd maken? Dan heb je meer kans in een of andere realityshow. Je waardigheid behouden is natuurlijk ook iets waard. Net zoals de wetenschap dat een stuk van je spaargeld in een nieuwbouwwoning steekt, of dat een nieuwbouwappartement nog decennia probleemloos reële waarde aan die eigen waardigheid zal koppelen. Ook het Spaans erfrecht en de belasting voor Belgische (vastgoed)vennootschappen bieden interessante mogelijkheden.
De conclusie op de vraag hierboven is duidelijk: ja, investeren in Spaans vastgoed kan interessant zijn. En wat je op middellange termijn ook voor ogen hebt: het evenwicht tussen la vida tranquila – het rustige leven in de Spaanse zon – en het besef dat je centen verstandig geïnvesteerd zijn, is eigenlijk onbetaalbaar.
Zeker als je het goed aanpakt, oordeelkundig beslist en je door de juiste mensen laat bijstaan. Mi Costa, om te beginnen.
Deel via
Spanjaarden houden van lekker eten en ze doen dat graag buitenshuis. Korte cafébezoekjes en lange tafelsessies wisselen elkaar af en ‘even binnen en…
Lees meerQuizvraag: wat bestaat in tal van maten, met verschillende decors, eindeloos veel varianten en is altijd adembenemend? Het zijn de stranden en baaien…
Lees meer